Jacob de Bruin over De Onlanden bij IVN Grootegast

GROOTEGAST - Jacob de Bruin, Boswachter Ecologie van de Beheereenheid Groningen-Noord Drenthe spreekt op woensdag 17 april om 20.00 uur in café De Klap in Grootgast over De Onlanden.

Het was 1998 toen de stad Groningen dreigde onder te stromen, de beneden verdiepingen van het Martini Ziekenhuis werden uit voorzorg ontruimd en het water klotste tegen de ramen van het Groningen Museum. Niet Leiden maar Groningen was in last.

Hevige en langdurige regenval deden het water vanaf het Drents Plateau afstromen richting stad Groningen. Zie daar de reden van de indijking van het gebied tussen de beekdalen van het Eelderdiep en het Peizerdiep als waterbuffer voor de stad Groningen. Bijvangst: het gebied mocht zich ontwikkelen als moerasgebied waar de natuur z’n gang mocht gaan. De naam Onlanden geeft al aan dat het hier van oudsher geen hoogwaardige landbouwgronden betreft.

Sedert de afronding van de indijking heeft de natuur zich in dit gebied spectaculair ontwikkeld. Natuurontwikkeling die tot de verbeelding spreekt. Inwoners van de stad Groningen en omgeving hebben dat inmiddels al lang ontdekt. Het Westerkwartier kan en mag niet achter blijven.