ZUIDHORN

Marianne Vogel uit Zuidhorn heeft opnieuw een boek geschreven. Het is het vierde boek van haar hand. Alleen hebben ze iets gemeen: de thrillers spelen zich allemaal af in Berlijn.

De vierde detective “Geest en beest” van Marianne Vogel draait om een kostbaar inktstel van Goethe. In de Tweede Wereldoorlog heeft een SS-officier het in Leiden gestolen. Nu moeten de Amsterdamse particulier rechercheurs Sofie Bank en Frits Arends het inktstel in Berlijn opsporen. Tijdens hun onderzoek in de Joodse wijk van Berlijn worden zij geconfronteerd met echo’s van de oorlog.

In het boek zijn aangrijpende ware geschiedenissen verwerkt, o.a. van Nederlandse Buchenwald-gevangenen. Het gaat om herdenken en foute vaders. Maar Mariannes boek is ook een ode aan de kracht van literatuur. Alle tezamen is “Geest en beest” een ijzersterk verhaal over haat, liefde en compassie dat zich in het hart boort.

Marianne is coach en literatuurwetenschapper. Toen ze na haar schooltijd au-pair in Berlijn werd, sloeg de gedeelde stad bij haar in als een bom. Ze ging terug naar Nederland en studeerde Duits en filosofie. Haar eerdere Berlijn-detectives zijn: “Gedeelde stad, geheelde stad” (2012), “In de schaduw van Marlene Dietrich” (2014) en “Communistengoud en kerstengelen” (2016).

De Zuidhornster geeft presentaties op twee literaire avonden. Op dinsdag 30 oktober is de officiële boekpresentatie in Groninger boekhandel Godert Walter. Het eerste exemplaar wordt feestelijk overhandigd aan Mikko Fritze, directeur van het Goethe Institut Amsterdam. De aanvang: 20.00 uur. Toegang: gratis. Aanmelding, gewenst wegens beperkte zitplaats via info@godertwalter.nl.

Op vrijdag 23 november organiseert de Openbare Bibliotheek Zuidhorn een interactieve avond over “Geest en beest”. Marianne houdt een lezing en leden van rederijkerskamer Eendracht spelen de proloog.

Als gast lezen onder andere voor: Remco Ekkers (dichter, Zuidhorn), Margot Brekelmans (kunstenares, Zuidhorn), Henk Bakker (wethouder cultuur) en Annette Timmer (De Literaire Hemel, Amen). De aanvang is 20.00 uur. Toegang: gratis. Aanmelding: m.m.vogel@hotmail.com