Zingen op bomvol plein

GROOTEGAST

„Ben je dronken jonge?” „Nee, dit is mijn eerste nog maar,” antwoordt een jongen zijn maat als hij een plastic beker bier omhoog tilt.

Rond een uurtje of 5 is het popkoren festival bij Open air Grootegast achter de rug. Popkoor Flashback uit Grootegast gaat met de hoofdprijs naar huis. Mosterd na de Maaltijd uit Niekerk wordt tweede en Popkoor Leek derde. ‘Go like Elijah’ wordt als afsluiter met het publiek gezongen. „Doe effe normaal joh!” Een zoon leest zijn moeder de les die met een paar andere koorleden meebrult en meedeint. Dan volgt een stilte voor de storm op het plein. Vanavond zal hij weer opgelaaid worden door Jannes en de mannen van Drukwerk. Tot die tijd gaan de frikandellen speciaal bij de plaatselijke snackbar als warme broodjes.

Duo Wat Aans is aan zet. Met ‘Zet dat ding moar aan, want wie goan dik doun in toene’ doet het duo haar stinkende best om het publiek op stoom te krijgen. De mensen moeten er nog even inkomen maar toch wordt er hier een daar een dansje gemaakt. Als Jannes opkomt duurt het maar even of de remmen gaan los. De zanger heeft vaker met dit bijltje gehakt. Als hij ‘Wie goan springen’ het publiek in slingert is de muzikale toon volledig gezet.

„Het plein is bompie bompie vol!”, schreeuwt de opgetogen organisator Ronald Folkerts van Coverband Switch vanaf het podium. Drukwerk is al binnen maar eerst komt zanger Niels Span het Grootegaster publiek op Nederlandse en Engelse covers trakteren. Nadat hij het podium heeft verlaten hitsten de dj’s van Dmmusic met nummers als ‘I like to move it, move it’ en het onvermijdelijke ‘Liever te dik in de kist’ het publiek nog meer op.

Harry Slinger zet alvast zijn muziekstandaard klaar en wacht geduldig op een stoel aan de zijkant van de bühne. Na een tijdje gaat het rode mutsje op en kruipt hij achter de microfoon. ‘Wat dom’, is het eerste bekende nummer wat hij zingt. Je gaat er nog niet echt op los maar de mensen zijn meer dan tevreden in deze goedgevulde openluchtkroeg met Harry en zijn band als absolute hoofdact. Met ‘Je loog tegen mij’ maakt de Amsterdammer het meer dan goed. Switch zorgt voor een dampende afterparty. Tot ver na middernacht blijft het onrustig.