Kinderburgemeester

GROOTEGAST

In eetcafé De Klap in Grootegast hingen de burgemeesters van Grootegast, Leek, Marum en Zuidhorn alle vier hun ambtsketen even om zijn hals. Al zijn 27 klasgenoten uit groep 6, 7 en 8 van school ’t Sterrenpad in Nuis waren meegekomen om de plechtigheid bij te wonen.

Toen Ilan vorig jaar op het Sinterklaasjournaal op tv zag hoe een kinderburgemeester de intocht van de Sint bijwoonde in Dokkum, besloot hij een gooi te doen naar de vacature in het Westerkwartier. Hij meldde zich hiervoor aan bij de Marumer burgemeester Henk Kosmeijer.

Behalve een kinderburgemeester krijgt de nieuwe gemeente ook een jeugdgemeenteraad. Alle basisscholen in de gemeente vaardigen hiervoor een leerling af. Volgens Ilan kunnen kinderen veel beter beslissen over bijvoorbeeld de aanleg van een fietspad dan grote mensen omdat kinderen hiervan meer gebruikmaken.