Bier, paling en droge worst op jaarmarkt

ZEVENHUIZEN

De troosteloze aanblik van de afgebrande kroeg van Pruim staat in stil contrast met de levendige jaarmarkt die om een uur of 3 al heel aardig op gang komt.

De Zevenhuister dames vinden elkaar tussen de kraampjes en wisselen de laatste nieuwtjes uit over de overgestroomde straten elders in het land. „ Da’s niet best”, concluderen ze in koor. De lucht van hamburgers vermengd met paling helpt ze erdoorheen. Een mevrouw heeft haar oog laten vallen op teenslippers met een voetbed van gras. „Ze kosten maar 4 euro per paar. Je zou het niet zeggen maar ze lopen echt lekker, dat meen ik serieus”, zegt de koopman vanachter zijn kraam. „Op Borkum zweren ze erbij!” Als de dame ze koopt is haar dochter verbouwereerd. „ Mam, dit ga je niet menen hè?”

Wel een mooie handel hier met die worstjes, of niet dan?” zegt een jongeman tegen zijn vrouw. Dat is het zeker, ze gaan als een speer over de toonbank. ‘Het kleine café’ wordt luid meegezongen terwijl de jeugd talloze rondjes maakt op de geïmproviseerde racebaan in het midden van de markt. Cornelius Reintjes, die 142 jaar geleden toneelvereniging ‘De Heidebloem’ oprichtte is voor de gelegenheid even opgestaan uit zijn graf. Met bolhoed en zwart jacquet uit hij zijn zorg over het verenigingsleven in Zevenhuizen. „Het verenigingsgebouw gaat dicht, waar moeten het toneel, de plattelandsvrouwen, muziekvereniging Concordia en de wandelclub dan bivakkeren? „We moeten een vuist maken. Dat multifunctionele centrum zal er komen, eerder ga ik niet terug”,lacht hij.

„11 oliebollen voor 8 euro, dat is niet duur maar eigenlijk te veel voor ons.” Twee dames staan te dubben voor de kraam met lekkers. „Verderop staat er ook eentje maar wij kiezen altijd voor deze, die zijn het lekkerste!” Elders showen twee dames hun recent aangekochte producten aan elkaar. „Ik heb een lekkere fleece pyjama gekocht. Jan moet werken, ik geef het geld uit!”

Terwijl de wespen rondjes draaien bij de snoepkraam vraagt een man aan zijn vrouw of ze nog aardbeien moet hebben. Poelman verkoopt ze in grote en kleine dozen. De krentenstoet en roggebol van van Esch gaan lekker en ook de Friterie doet goed zaken. „Nu nog even knallen maar na de feestweek gaan we 3 weken op vakantie”, zegt een medewerkster bij de kassa. De polonaise op het terras wordt ingezet terwijl de mannen met meters bier de dag van hun leven hebben en op de straat de 60 plussers losgaan op ‘Rosamunde’.

Twee oudere dames hebben een rustig plekje opgezocht aan het einde van de markt. Zittend op hun rollator bekijken ze het langstrekkende volk. „Ik heb eerder vanmiddag iets gekocht bij een kraampje en zou het later ophalen. Maar denk je dat ik nog weet wat en waar ik het gekocht heb? Nou ja, eerst maar wachten op de taxi naar Roden. Dat duurt nog een uur maar dat is helemaal niet erg. Straks nog even een patatje. Lekker!”