Historisch correct | Kinderboerderij Albertushoeve

Op de foto de ingang van Familiepark Nienoord, in oude tijden. Ooit, in 1960, is het familiepark begonnen als Kinderboerderij Albertushoeve. De foto is van 1968, en toen was het al iets minder kaal in de omgeving dan in het beginjaar. Spoorlijnen op het terrein waren er in 1968 inmiddels ook, in verschillende maten. En die spoorlijnen werden, net als de speeltuin die er bij kwam, in de loop der tijden behoorlijk uitgebreid.

Het huidige Familiepark Nienoord is eigenlijk één groot kijk- en speelparadijs. Maar ik wil mij hier beperken tot de kinderboerderij. De Albertushoeve heeft zijn naam te danken aan Albertus Venema. Die was secretaris van de Hertenkampvereniging, en hij had het idee om op Nienoord ook een kinderboerderij te beginnen. Het werd dus gerealiseerd.

Albertus en zijn vrouw Bonnie runden de kinderboerderij, en woonden jarenlang in een woning op het Borgterrein. Wie van de oud-Leeksters kent hen niet ? En in die jaren zestig gingen eerst alle kinderen van mijn generatie naar die kinderboerderij. Later gingen hun kinderen er naar toe. En nu gaan inmiddels de kleinkinderen naar het Familiepark. De kinderen ontmoeten er dieren, en de

dieren ontmoeten er kinderen. Vroeger waren er ook al geiten. De rots op de foto is voor hen bedoeld.

Twee flamingo’s die er waren, kozen het hazenpad. Niets nieuws onder de zon? Er was tijdenlang een zogenaamd marmottendorp. Met op oude foto’s zelfs een maquette van de oude borg in hun dorp. Het ezeltje-rijden was zeer populair, ondanks dat je er wel apart voor moest betalen. En er waren vroeger zelfs apen. Die apen zijn inmiddels allang verdwenen. De Albertushoeve bestaat nog, als het restaurantgedeelte van Familiepark Nienoord. En er is dus nog steeds een kinderboerderij als onderdeel van het familiepark.

Albert Graansma