‘Je kunt op me stemmen’

WESTERKWARTIER

Maike Hoogenhout is met haar 16 jaar één van de jongste verkiezingskandidaten van Nederland. Ze komt op de lijst voor Sterk Westerkwartier. In oktober wordt bekend op welke plaats.

Maike is net terug van een avontuurlijke wereldreis. Ze heeft een half jaar gezeild en geleerd op een driemaster met School at Sea. Deze reis inspireerde de 16-jarige om politiek actief te worden. „Want pas ver van huis besef je wat je allemaal aan het Westerkwartier mist”, aldus Maike.

Vader en dochter

Maike heeft haar politieke interesse niet van een vreemde. Haar vader, Dick Bins, is ook actief voor Sterk Westerkwartier en lid van GroenLinks. „Het is mooi dat we dit samen kunnen doen”, vertelt de trotse vader, die zelf ook wel verbaasd was over de mogelijkheid om op deze leeftijd al kandidaat te worden.

„Je mag verkiezingskandidaat zijn als je in de komende vier jaar 18 wordt”, legt Dick Bins uit. “Stemmen mag natuurlijk nog niet en daarom is het zo dat als Maike wordt gekozen er tot haar 18e verjaardag een vervanger in de raad komt.”

De komende tijd wil Maike haar stinkende best doen om jongeren naar de stembus te krijgen. “Er is hier in Noordwijk niet veel te doen voor jongeren en ze worden te weinig bij dingen betrokken. Maar ik wil laten zien dat je hier dus zelf een verschil in kan maken.”

“Zes maanden op een driemaster de oceaan over en weer terug. Zonder een proefwerk van je school te missen. Door school, zeilen, expedities en teamwork met elkaar te verweven, kwam ik erachter dat er maar één is die dit onvergetelijke avontuur tot een succes kon maken: ik. Zo wil ik ook het verschil maken in het Westerkwartier!”