Donkerbroekster pakt titel wielermeerdaagse

DE WILP

Ronald Kruijer uit Donkerbroek heeft de 36ste editie van de Wielermeerdaagse Noordenveld-Westerkwartier op zijn naam geschreven bij de Elite-Beloften. Bij de finale wedstrijd in De Wilp kwam hij zaterdagavond als tweede binnen na Andries Weening uit Kootstertille en voor Patrick van der Duin uit Nieuw-Roden.

De Friezen bleven zodoende in de hoofdrol. “Verdiend. Eerst even douchen en dan een biertje”, juichte Andries Weening wiens broer Pieter tot in Parijs bekendheid geniet.

Weening nam al in de laatste vijf van in totaal 58 rondes de leiding op zich. Zonder achterom te kijken, koerste hij tientallen meters voor de finish al met de handen in de lucht op de overwinning af. Hij zag ruim voor de eindsprint kans een voorsprong op het peloton van vijf seconden uit te bouwen tot bijna twintig. Bijzonderheid bij de slotwedstrijd was, evenals in Zevenhuizen, de deelname van de Engelsman Scott Redding. De licentiehoudende wielrenner uit Parma liet zich vroegtijdig afklokken om de jeugd te enthousiasmeren voor de sport. Jorrit Bergsma, die als beroemd topschaatser geen introductie meer nodig is, eindigde in het dagklassement als twaalfde.

Zwaar

Opmerkelijk genoeg omschreef Gerard Haasjes uit Staphorst als dagwinnaar bij de amateurklasse het parcours als zwaar, hoewel er bij fraai zomerweer heel weinig wind stond. Vooral in het bovenste deel plaagden, bij uiteraard oplopende snelheden, zijwinden de ploeg. In ook dit parcoursdeel belandden zeven renners in of op een heg, nadat een ketting los schoot. Niettemin was Gerard ingenomen met zijn dagsucces: “Vorig jaar won een van mijn ploegmaten (red. Paul de Haan uit Meedhuizen). We kunnen nu leuke herinneringen delen”. Tweede man in het dagklassement werd Mats Mellema uit Groningen en derde Han Peeneman uit Hoogeveen. Frank Lanting uit Den Haag, die langdurig de koppositie innam, zakte geleidelijk af naar een negende plek in de dagvolgorde. Triest verliep de strijd voor Jimmy Meijer uit Assen. Al na tien minuten moest hij vanwege een lekke band het veld verlaten.

Algemeen klassement Elite: 1. Ronald Kruijer, Donkerbroek (gele trui); 2. Johan Knol, Bakkeveen; 3. Patrick van der Duin. Nieuw Roden.

Sprintklassement Elite: 1. Patrick van der Duin, Nieuw Roden (rode trui); 2. Johan Knol, Bakkeveen; 3. Chiel Smit, Zuidwolde

Algemeen klassement amateurklasse: 1. Jack Kuper, Dokkum (witte trui); 2. Arjan Elferink, Veenhuizen; 3. Hylke Wijnsma, Leeuwarden

Sprintklassement amateurklasse: 1. Jack Kuper, Dokkum; 2. Hylke Wijnsma, Leeuwarden; 3. Joakim Zuidema, Dokkum.