Column Anneke de Vries | N-factor

Onzekerheid. Stress. Nachtmerries. Blinde paniek... Het kan allemaal toeslaan wanneer je als leerling in afwachting bent van de eindexamenuitslag.

Je hebt meteen na afronding van het CSE het gevoel dat je vermoedelijk gewoon geslaagd bent,maar naarmate de Dag van de Waarheid nadert, ga je twijfelen twijfelen twijfelen…

Precies hetzelfde overkomt ons docenten. We menen dat onze leerlingen best leuk gepresteerd hebben. We keken immers zelf hun werk na, debatteerden met de tweede corrector en weten daarna hoeveel punten ze behaald hebben. Maar: weweten nog niet wat de N-factor gaat worden en daar zit een stevig stuk spanning in.

N-factor? Kort uitgelegd: bij N = 0 heb je een 4,5 wanneer je de helft van de punten van het examen hebt behaald. Bij N = 1 heb je in dat geval een 5,5. Hoe hoger de N, des te hoger het cijfer. Ik had uitgerekend dat bij N = 0,5 mijn leerlingen Grieks allemaal gemiddeld voldoende zouden staan. Het is echter niet zo vaak N = 0,5 bij Grieks, maar meestal lager… De kans op een hoge N-factor is bij Latijn veel groter dan bij Grieks, omdat veel meer leerlingen eindexamen Latijn doen, ook als ze er misschien amper geschikt voor zijn maar toch graag op dat zelfstandige gymnasium willen blijven.

Het landelijk gemiddelde is dan gangbaar lager en dat wordt door die N-factor aangepast. Grieks is altijd meer voor de fijnproevers geweest en kent landelijk meer slimmeriken dan Latijn. Dus gangbaar een lage(re) N-factor.

Op de dag van de waarheid, woensdag 13 juni, smaakte de ochtendkoffie niet bijster. Onzekerheid, stress, ik schreef het al en U begrijpt het. De wijzers kropen naar 8 uur, het moment waarop die N bekend zou worden. Als de bliksem dus naar examenblad.nl om stipt om 8 uur een diep gevoel van vreugde en tevredenheid en blijdschap te ervaren: N = 1,0!! Wauw!! Ik maakte een dansje en zong een lied tot verbijstering van mijn koffiedrinkende collega’s. Excuses alsnog, zij het dat ik er geen spijt van heb.

Wat zullen de geslaagde leerlingen die dag ook intens blij zijn geweest. Heerlijk herkenbaar gevoel voor alle partijen. Iedereen voldoende en als vanouds ook weer een paar achten op de eindlijst. Hoezee, joepie en genieten geblazen. De rest van de dag kreeg ik de grijns niet meer van mijn gezicht.