Ondernemers praten over herindeling

EZINGE

Tijdens de Algemene Ledenvergadering van Ondernemersvereniging Middagh, dinsdag 5 juni stonden twee belangrijke punten op de agenda. De gemeentelijke herindeling en de gevolgen daarvan voor de inwoners van de voormalige gemeente Ezinge en over de mogelijk gewenste invulling van het dorpshuis.

De Marumse burgemeester Henk Kosmeijer en ambtenaar Wessel Landman van de toekomstige gemeente Westerkwartier waren op uitnodiging van het Middaghbestuur naar Ezinge gekomen om het eerste punt te behandelen.

Herindeling en de gevolgen

In november zijn er verkiezingen voor de nieuwe gemeenteraad en vanaf 1 januari 2019 is de herindeling een feit. Op 2 januari vergadert de nieuwe raad al. Die moet dan flink wat punten aftikken.

Bewoners uit de Middag kunnen niet meer in de gemeente Winsum hun stem uitbrengen, maar wel op alle stembureaus in de nieuw te vormen gemeente Westerkwartier. Kosmeijer vertelde dat er geen centraal gemeentehuis zal komen. De huidige vier blijven functioneren, ook al komt er wel één kantoor voor de medewerkers. Het DNA van de nieuwe gemeente zal worden: Dichtbij, Nuchter en Ambitieus. Fysiek en digitaal goed bereikbaar en contact wordt maatwerk. Documenten kunnen, ook thuis worden gebracht Kosmeijer vertelde dat er in de nieuwe gemeente ruimte zal zijn voor ondernemersinitiatieven en dat lokaal gaat gebeuren, wat lokaal kan. Er zullen nieuwe vormen van samenwerking ontstaan.