Groot

LEEK

In museum Nienoord in Leek wordt 10 juni het grote Kabouterfeest gehouden.

Kinderen gaan op reis door de wondere wereld van de kabouters. Hier ontdekken ze waar de kabouters vandaan komen, hoe ze leven, wat ze doen, voor kleding dragen, en waar ze werken.

In de tuin kom ontmoeten de kleintjes David en het kaboutervolk. „Je kunt meedoen met de Paddenstoelen speurtocht, het maken van een heuse houten kabouter of paddenstoel, luisteren naar kabouterverhalen en meedoen met de kleurplatenwedstrijd. Ga als kabouter bij de kabouterboom op de foto”, laat de organisatie weten.

Aanmelden via info@museumnienoord.nl.

concert

Op 16 juni wordt in de kerk van Tolbert het zogenaamde Ernst Sillem Hoeve - concert gegeven.

Zoals bekend is het Hess-kabinetorgel in de Tolberter kerk gemeenschappelijk eigendom van de Stichting Vrienden van de Tolberter kerk en de bv Ernst Sillem Hoeve (waar het voorheen stond in Lage Vuursche).

Sinds de restauratie in 2016 van dit uit 1792 stammende orgeltje, wordt het ook gebruikt tijdens de concerten, georganiseerd door de Stichting Vrienden van de Tolberter Kerk. Om de band met de vorige standplaats tot uitdrukking te laten komen wordt er jaarlijkse een zogenaamd ESH-concert georganiseerd, waarbij musici optreden die op een of andere manier een band hebben met de Ernst Sillem Hoeve. Behalve het Hessorgel wordt ook het grote Van Oeckelenorgel gebruikt.

Dit jaar komen er drie musici, te weten : Hetteke Wapenaar, alt- en sopraanblokfluit, Peter Visscher (Hessorgel) en Gerrit Hoving (Van Oeckelenorgel). Zij bieden een afwisselend programma met o.a. werken van George Philipp Telemann, Unico Wilhelm van Wassenaer, Diogenio Bigaglia en Andrew Parcham.

Het concert beging om 20:00, de entree is 7 euro 50.

Route 99

De negen kunstenaar van Route 99 openen zondag 27 mei weer hun ateliers van 12 tot 17 uur.

Door de grote verscheidenheid aan kunstenaars en stijlen is Route 99 ook deze maand de moeite waard. Niet alleen het werk is divers, ook de ateliers. Groot, klein, midden in een dorp de ander met uitzicht over weids landschap of het Lauwersmeer.

Noor Agter uit Eenrum doet voor het tweede jaar mee. Ze werkt graag met papier maché en maakt ruimtelijk werk zoals vogels, boten of abstracte vormen. Daarnaast maakt ze grotere installaties, zoals een groep hangende boten, een groep kerkgangers, die regelmatig op diverse plekken in het land te zien zijn. Ook heeft ze een uniek grafmonument ontworpen dat op de begraafplaats van Saaxumhuizen is geplaatst.

Op dit moment experimenteert ze met vormen voor de expositie in en om de boerderij 'Oud Bocum' bij Kloosterburen, waar dit jaar begin september de gezamenlijke expositie van Route 99 wordt gehouden.

Jeugdtheater

Het Zuidhorner Amateur Toneel (het ZAT) speelt voor de vierde keer een helemaal zelf bedacht, geschreven en geproduceerd jeugdtheater spektakel; ‘Ralf de ridder en de tijdmachine’.

Bij deze productie zijn er ook net als in de voorgaande edities naast de eigen acteurs van de vereniging weer een aantal gastspelers die meedoen. Zo zijn er dit jaar vier kinderen die een rol in het stuk hebben gekregen.

De voorstelling wordt gespeeld voor leerlingen van het basisonderwijs op donderdag 14 en vrijdag 15 juni in zalencentrum Balk in Zuidhorn.