Abel Tasman erepenning voor Penny Griffith

GROOTEGAST

De Nederlandse ambassadeur in Nieuw-Zeeland Rob Zaagman heeft de Abel Tasman Erepenning uitgereikt aan Penny Griffith. Namens het college van de gemeente Grootegast overhandigde hij de gemeentelijke onderscheiding aan Griffith, die zich vanuit Nieuw-Zeeland al jaren inzet voor het in stand houden van de herinnering aan de ontdekking van Nieuw-Zeeland door Abel Tasman in 1642. Hiermee draagt zij bij aan de historische banden tussen Nieuw-Zeeland en Nederland, en de gemeente Grootegast in het bijzonder, die dankzij Abel Tasman zijn ontstaan. Hij werd in 1603 in Lutjegast geboren. Het college uit met het overhandigen van de penning haar waardering voor de jarenlange betrokkenheid van Griffith bij het Golden Bay Museum in Takaka en de manier waarop zij de bijzondere herdenkingsjaren van de ontdekking door Abel Tasman organiseert. Zo was zij de spil achter de activiteiten rondom ‘375 jaar Abel Tasman’ in Nieuw Zeeland, waar een gemeentelijke afvaardiging onder leiding van burgemeester Ard van der Tuuk in december ook bij aanwezig was. Bijzondere waardering heeft het college voor de wijze waarop Griffith de Maori, de oorspronkelijke bewoners van Nieuw-Zeeland, bij deze activiteiten betrekt.