Popke (88) houdt niet op

LEEK

Tegen elf uur gistermorgen werd hij op zijn verjaardag met een BMW van huis gehaald om in het bedrijf ten overstaan van al zijn collega’s in het zonnetje te worden gezet.

Daarvoor was hij al in actie geweest voor zijn werkgever. Hij reed op en neer van Leek naar Groningen om bij de BMW-garage Martinistad onderdelen te halen waarmee de monteurs bij Buursema vervolgens hun voordeel konden doen. Er gaat nagenoeg geen dag voorbij of Veenstra is als autokoerier op pad.

Ook in de werkplaats van het garagebedrijf komt de 88-jarige werknemer regelmatig in actie. Zijn specialisme is het oppoetsen van oude, verweerde auto’s die door Buursema meestal zijn ingeruild. Veenstra kan poetsen als geen ander. Hij poetst zo grondig en met oog voor detail ‘ieder hoekje van de auto neem ik mee’ dat de oude BMW’s daarna weer glimmen als nieuw.

Drie miljoen kilometers

Tot aan zijn pensioengerechtigde leeftijd was de Marumer werkzaam als vrachtwagenchauffeur. Na ruim veertig jaar op de truck te hebben gereden, zwaaide hij af. Hij was toen 61. ,,Ik had toen een slordige 3 miljoen kilometer gereden’’, verklapte de jarige gistermorgen aan zijn collega’s.

Thuiszitten is niks voor hem. Als autoliefhebber kwam hij wel eens bij Autobedrijf Buursema over de vloer. Twintig jaar geleden nam de toenmalige garagehouder Teun Buursema hem in dienst. De afspraak was dat hij zich vooral met autopoetsen zou bezighouden. Toen het Leekster garagebedrijf in 2012 werd overgenomen door eigenaar Jan Teunis Grimme van Autohuis Meppel, ging Veenstra mee naar de nieuwe werkgever.

Jenever

Nadat het feestvarken 's morgens van huis was gehaald, stonden de huidige eigenaar Grimme (66), oud-eigenaar Buursema (69) en diens echtgenote buiten voor de zaak klaar om Veenstra een warm onthaal te bezorgen. Met zijn collega’s dronk hij koffie die feestelijk werd geserveerd met gebak. Uit handen van zijn ‘baas’ Grimme mocht hij een miniatuur BMW M1 (sportmodel) en een fles Bokma jenever in ontvangst nemen. Grimme typeerde zijn oudste werknemer als ‘de smeerolie’ van het bedrijf. Hoe lang hij nog door wil, liet de jarige liever in het midden. ,,Ik verveel me hier nog niet’’, zei hij veelbetekenend.