Echtpaar Neef-donkerbroek 60 jaar getrouwd

LEEK

Cees Neef en Aly Donkerbroek zijn beiden uit deze streek afkomstig. Cees werd geboren als 6e in een gezin van 9 kinderen op een boerderij in Pasop. Na zijn opleiding aan de landbouwschool ging hij in dienst en leerde in die tijd Aly kennen, die ook op een boerderij in Pasop geboren was in een gezin van 3 kinderen. Zij ging naar de huishoudschool en daarna aan het werk als invalkracht in een winkel en kapsalon. Cees ging samen met zijn broer werken voor een groothandel in groenten en fruit.

Op 31 maart trouwden ze en gingen ze wonen aan de Pasop. Hier werd hun zoon geboren. Ze verhuisden naar Lutjegast en begonnen daar een kleine groentenwinkel. Cees reed met een kleine vrachtwagen bij de mensen langs met groente en fruit. Hier werd hun dochter geboren.

Na 4 jaar konden ze een groentewinkel in Leek overnemen en verhuisden ze naar het Boveneind 20, (de oude synagoge) tegenover het toenmalige gemaal. Op deze locatie werden ook de andere 2 dochters geboren. Terwijl Cees met de rijdende groentewinkel en andere zaken langs de straten ging, bestierde Aly de winkel. In de zomer haddenbze ook een winkel op camping Westerheerd waardoor ze lange dagen maakten.

Met de komst van de supermarkten liep de omzet terug en werd de winkel verkocht. Zij verhuisden naar Boveneind 89 en Cees maakte de overstap naar de RVS als verzekeringsagent. Helaas brak het vele werk op de avonden hem op en raakte hij overspannen.

Cees werd vrijwilliger bij taxi de Graaf en bracht vele jaren kinderen van en naar speciale scholen. Aly werkte als kapster bij Vredewold waar ze menigeen van een keurig permanentje voorzag. Na het overlijden van opa Neef verhuisden ze naar de woning aan de Pasop waar ze na hun trouwen als eerste gewoond hadden. Ze verbouwden het en woonden een aantal jaren heerlijk buiten in alle vrijheid.

Maar met het ouder worden was het toch makkelijker om meer in het centrum te wonen en ze verhuisden naar de Van Panhuyslaan in Leek waar ze nu nog steeds wonen. Met het centrum op loopafstand bevalt het hen prima hier.

In 2009 werd Aly aangereden op de fiets en belandde ze zwaar gehavend in het ziekenhuis. Lichamelijk herstelde ze wel weer maar geestelijk wilde het lang niet lukken. Ook in hun gezin kenden ze tegenslag doordat bij 2 dochters kanker werd geconstateerd. Helaas is één van de dochters hieraan overleden, wat nog altijd veel verdriet geeft.

Hoewel hun gezondheid er niet op vooruit gaat blijven ze toch actief en gaan er vaak per fiets op uit. Ook rijden ze nog auto en gaan ze regelmatig een weekje weg. Ze hopen nog lang in hun huis te kunnen blijven wonen en te genieten van Leek en omstreken.


Auteur