Bijzondere wandeling van Leek naar Westerbork

LEEK

Tussen juli 1942 en september 1943 zijn de 61 joodse inwoners van Leek weggevoerd van Westerbork naar Auschwitz en andere naar kampen in het Oosten.

Het wandelboek ‘Het Spoor volgen, van Leek naar Westerbork’ is vorig jaar verschenen en is gemaakt als blijvend monument voor de weggevoerde joden uit Leek. Het boekje is door een groot aantal personen gekocht, maar er zijn op dit moment nog boeken beschikbaar.

Het gehele traject in tien etappes is in 2017 door een groep enthousiaste mensen gelopen. De initiator Herman Oosterman gaat de tocht nog een keer lopen van 25 april tot 4 mei 2018. Dit is de periode waarin 75 jaar geleden nog joodse inwoners van Leek in Westerbork waren, in spanning afwachtend of ze bij het volgende transport op de lijst zouden staan. Wie zich bij Herman wil aansluiten is van harte welkom.

Bij elk traject staat aangegeven waar en hoe laat het vertrek is, altijd bij een bushalte of station, dus gemakkelijk te bereiken.Op de reisplanner is uit te zoeken hoe laat je moet vertekken om op tijd bij het startpunt te zijn. Dit kan uiteraard ook per fiets of met de auto. Na de wandeling is er altijd een bus of trein om om terug te komen bij het startpunt.

De eerste etappe op woensdag 25 april eindigt in het gemeentehuis van Leek, waar onder het genot van een kopje koffie informatie wordt gegeven over het project ’Stolpersteine’ dat in de gemeente Leek in het najaar wordt afgesloten

De routeplanning is te vinden op www.hetspoorvolgen.nl


Auteur