Verhildersum Leens klaar voor Historische Dagen

LEENS

Verhildersum is zo goed als klaar voor de Historische Dagen, 13 en 14 augustus van 10.30 tot 17.00 uur.

Vroeger. Toen een bult hooi een fijne speelplek was. Een teil water en wat stokjes een wereld aan speelmogelijkheden bood. Uen op straat spelen met kaaibakjen, hinkelen, knikkeren en noem maar op. En als de kermis kwam, de woonwagens bij het dorp een plekje zochten en de muziek de mensen trok. Nostalgische herinneringen, die weer boven komen tijdens de Historische Dagen op Landgoed Verhildersum Leens. Ook nu is er een zweefmolen, klinkt de muziek van draaiorgel en accordeon. Op zondag dansen de prachtig uitgedoste groepen, net als de borgbewoners vroeger deden. In het arbeidershoeske wordt hard gewerkt om de was op tijd aan kant te krijgen, waar gekookt, gebreid, gesponnen en versteld wordt. Wie stopt tegenwoordig de gaten in sokken? Vroeger werd er versteld en nog eens versteld. Tot het materiaal helemaal op was. Het arbeidersgezin had het niet breed. Gelukkig hadden ze een commensaal(kostganger) en een groentetuintje. In het kanaal liggen diverse historische boten, waaronder de Engelse kanaalboot ‘Wandering Snail’. In de loophut, vlakbij het arbeidershoeske, wordt regelmatig Groningstalige poëzie voorgedragen. Ook bij de boerderij is het een drukte van belang. Op zaterdag wordt gemaakt en geproefd. De inwendige mens wordt niet vergeten. Op diverse plekken wachten koffie, thee of fris met een lekker stuk appeltaart of tulband, een kop soep of vers gebakken brood, zo uit de grote broodoven. In en rond de boerderij zijn ambachtslieden hard aan het werk. Ze demonstreren hun kunnen en vertellen er graag over. Ook de poppendokter is zaterdag aanwezig om zieke poppen en beren te helpen.

Kleinvee

In de museumboerderij is een keur aan kippen, kuikentjes, duiven en konijnen. In de kruidentuin bij de borg kunnen kinderen onder begeleiding ‘medicijnen’ bereiden en bij de kinderactiviteiten kunnen ze leren hoe van takjes miniatuurbootjes te maken. Beide dagen is theatergroep Buitengewoon Leven aanwezig met onder andere een giga-bellenblaas, een drankorgel, kleiklapper en nog meer. Op zondag wordt een middeleeuws kampement opgezet, waar heerlijk wordt gekookt, middeleeuwse spelletjes kunnen worden gespeeld en waar je kunt oefenen in boogschieten en zwaardvechten. Onontbeerlijk voor een borgbewoner in de middeleeuwen. De boerenmarkt en de presentatie van diverse musea zijn op het voorterrein van de borg. Wandel dan door de prachtige tuin met beelden van kunstenaar Eddy Roos. Bij de borgbewoners in de borg, is te ervaren het borgleven in de 19e eeuw was. In de boomgaard pronken oude fruitrassen. Op zondag is er om 11.00 uur een hagepreek in het Gronings. Entree: volwassenen 7,50 euro; kinderen 6 t/m 12 jaar 1,50 euro of zie www.verhildersum.nl (Eigen foto's.)

Auteur

ggeersing