Andreas Fischer speelt Bach in Leens

LEENS

De Hamburger organist Andreas Fischer speelt zaterdag 30 juli op het Hinsz-orgel van de Petruskerk in Leens een programma met alleen maar orgelwerken van Bach.

Het bijzondere is dat de te spelen werken alle onder dezelfde noemer vallen: Dritter Theil der Clavier Übung (1739). Deze werken verschenen destijds in druk wat voor de orgelwerken van Bach, of wie dan ook, uitzonderlijk was (vanwege de hoge kosten). Fischer speelt niet alle delen uit dit meesterwerk van Bach, anders zou het concert meer dan anderhalf uur duren. Sinds de ingebruikname in 2013 van ‘zijn orgel’ in de Sankt Katharinenkirche te Hamburg – hij was zelf de initiatiefnemer tot de reconstructie – heeft Fischer in zijn jaarlijkse serie orgelconcerten aldaar steeds een paar concerten gegeven met Bachs orgelwerk. Zondag 17 juli jl. had hij met een afsluitend concert alle werken ten gehore gebracht. Het Dritter Theil werd door Bach omrankt met het Praeludium en de Fuga Es-dur. Het concert begint om 20.00 uur.

Auteur

ggeersing