Duizendste orgelconcert in Leens

LEENS

Zaterdagavond 23 juli zal het duizendste orgelconcert op het beroemde Hinsz-orgel in de Petruskerk van Leens worden gehouden.

Na voltooiing van de restauratie werd het eerste concert ter gelegenheid van de ingebruikneming op 26 april 1968 gegeven door Lambert Erné. Sindsdien is ieder jaar een concertserie georganiseerd waarin diverse gerenommeerde binnenlandse en buitenlandse organisten hebben geconcerteerd. Vanaf 1968 is de concertserie 2016 de 49 e. op rij. In 2017 zal in Leens dus de vijftigste orgelserie worden gehouden met tal van extra activiteiten. Niettemin wil het bestuur van de Stichting Leens ook aandacht schenken aan het duizendste concert op 23 juli, dat zal worden verzorgd door Winfried Dahlke, artistiek leider van het Organeum te Weener. Op het programma van het duizendste concert prijken twee bijzondere klavierwerken. Het gaat hierbij om programmatische muziek van de voorganger van J.S. Bach: de cantor van de Thomaskirche te Leipzig, Johann Kuhnau. Programmatische muziek houdt in dat de muziek uitbeeldt wat anders in woorden gezegd zou worden. Zo wordt zaterdag in Leens uit Kuhnau’s “Musicalische Vorstellung einiger biblischer Historiën” de strijd tussen David en Goliath uitgebeeld. Een ander programmatisch werk van Kuhnau, onbekend bij het orgelpubliek, speelt Dahlke eveneens: “Suonata Sesta “ over Jacobs dood en begrafenis. Andere componisten die zaterdag aan bod komen zijn Bach, Johann Ludwig Krebs en Johann Caspar Ferdinand Fischer. Het concert, aanvang 20.00 uur, wordt besloten met Vincent Lübecks Preludium g-moll.

Auteur

ggeersing