KWS Leek mag fietsoversteken vernieuwen

REGIO

Aannemer KWS Infra uit Leek gaat voor de provincie Groningen drie fietsoversteken aanpakken. De aannemer kwam als winnaar uit de bus na een bijzondere aanbesteding, waarbij inschrijvers door de provincie uitgedaagd werden om met slimme, groene en vernieuwende ideeën te komen voor veilige oversteken voor fietsers.

De fietsoversteken liggen aan de Strandweg bij Zoutkamp, aan de Hoofdweg in Blijham en langs de N355 bij Balmahuizen (voorbij Noordhorn). De werkzaamheden gaan na de bouwvak van start en moeten eind september klaar zijn. Bij de fietsoversteken wordt gebruik gemaakt van lichtgevende markeringsstrepen en een reflecterende deklaag op het asfalt, die oplicht als auto- of fietslichten erop schijnen. Hierdoor is de weg 's avonds en 's nachts beter zichtbaar en is er minder straatverlichting nodig. Dat bespaart energie. Verder worden op het fietspad ledlampjes aangelegd die een signaal afgeven aan automobilisten als er een fiets overheen rijdt. Het is voor het eerst dat dit systeem in Nederland wordt toegepast. Tussen de rijbaan en het fietspad wordt als afscheiding een groenstrook aangebracht.

Slim en groen

De provincie Groningen heeft als doelstelling de infrastructuur 'slim en groen' te maken. Dat betekent dat gezocht wordt naar oplossingen die energiezuinig zijn, dat er duurzaam gebruik wordt gemaakt van materialen en dat gekeken wordt hoe er slimme combinaties gemaakt kunnen worden. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van zonnepanelen of ledverlichting. De fietsoversteken zijn het eerste project waarbij van deze manier van werken gebruik wordt gemaakt. De vernieuwende manier van aanbesteden komt voort uit de innovatieateliers van de drie noordelijke provincies. Dat zijn een soort werkplaatsen, waarin de overheid in gesprek gaat met het bedrijfsleven om meer ruimte te geven aan vernieuwende ideeën voor infrastructuur. Naast de drie provincies zijn Bouwend Nederland, Platform Infra Noord en NLingenieurs hierbij betrokken. Het bedrijfsleven is enthousiast over de nieuwe manier van werken. Negen inschrijvers meldden zich voor de aanbesteding voor de fietsoversteken. De provincie wil in de toekomst meer met deze nieuwe werkwijze experimenteren. Zie ook http:// https://youtu.be/b9zJSyhDqGg

Auteur

ggeersing