Historische dagen op Verhildersum in Leens

LEENS

Genoeg activiteiten voor jong en oud tijdens de Historische Dagen op Verhildersum. Zwaaien en zwieren, zoals vroeger. Toen de zweefmolen het hoogte punt van de jaarlijkse kermis was.

En de woonwagens, waarzegster en kwakzalver een plekje bij het dorp zochten. Een berg hooi was nog een fort van mogelijkheden. Proef, ruik en beleef het leven van vroeger op het Hogeland in Noordwest Groningen. Oude ambachten en landbouwmachines, historische kostuums, lekkernijen, dans en muziek, alles brengt de bezoeker terug naar de goede oude tijd. Toen de oogst met de hand werd binnengehaald en de vrouwen hoepelrokken droegen. Op 13 en 14 augustus komt dit alles tot levens tijdens de Historische Dagen op Landgoed Verhildersum te Leens. De geur van versgebakken brood uit de grote oven. Of een geurig kopje koffie met gebak, terwijl de kinderen van nu zich vermaken met het bouwen van miniatuur vlotjes van takjes, oude spelletjes spelen of in het hooi duikelen. Onder begeleiding kunnen kinderen ‘medicijnen’ maken in de kruidentuin. Bij de kermis hoort natuurlijk ook een woonwagenkamp, met accordeonist, waarzegster en kwakzalver. Een bezembinder, kiepkerel, imker ontbreekt niet en te zien is hoe bijenkorven worden gevlochten of vlas wordt gesponnen? Kennismaken met oude ambachten en landbouwtechnieken. Hhet maaien met een zeis of met een paarden maaimachine of neem zelf de vlegel ter hand. De mannen van de stoomdorsmachine laten hun zware werk zien en de schaapdrijver met de honden zorgt dat de schapen op de goede plek komen. Verder zijn er prachtige kostuums van de verschillende groepen die over het terrein wandelen. En het arbeidershuisje, waar hard gewerkt wordt aan de was, gekookt, gesponnen en gebreid. Of de historische bootjes in het kanaal, waaronder een originele Engelse kanaalboot, een zogenaamde narrowboat. De zaterdag is de poppendokter aanwezig. Tijdens de Historische Dagen zal in de zaal van de Borg gespeeld worden op een klein secretaire orgel. Op zondag klinkt de muziek van het draaiorgel over het terrein. Beide dagen is ’s middags theatergroep Buitengewoon Leven aanwezig met een giga-bellenblaas, een drankorgel, kleiklapper en nog meer. Voor meer informatie ook www.verhildersum.nl.

Auteur

ggeersing