‘Aaltje’ voor even weer terug in Ulrum

ULRUM

In een tele-tijdmachine kwam ‘Aaltje van Ulrum’ weer even terug naar haar geliefde dorp, waar ze 100 jaar geleden had gewoond en gewerkt.

Naast broodbezorgster, melkvenster en telegrambezorgster, was ze ook dorpsomroepster. In deze functie heeft ze landelijke bekendheid gekregen. Ze was namelijk de laatste vrouwelijke dorpsomroeper van Nederland. Aaltje was afgelopen vrijdag in Ulrum om de tijdelijke expositie over de oude Centrale bakkerij in Expoor te komen openen. Maar voor ze dat deed ging ze eerst naar basisschool Hendrik de Cock. Daar nam ze de leerlingen van groep 7 en 8 mee voor een wandeling door de straten van Ulrum. Aan de hand van oude krantenartikelen met foto’s waarop ze zelf stond, liet ze de kinderen zien waar ze allemaal had gewerkt. Sommige panden staan er nog, zoals het telegramkantoor en de oude centrale bakkerij. Dit laatste pand riep bij haar veel herinneringen op. De geur van vers brood. Helaas is het pand in verval. Gelukkig zijn er plannen om het oude gebouw te restaureren. De expositie ‘KOUK: the making of’ is te bezichtigen van 3 juni t/m 24 juli in Expoor in Ulrum, elke vrijdag, zaterdag en zondag van 10.00 – 17.00 uur. Toegang is gratis. Kinderen kunnen daar op dezelfde dagen tussen 13.00 en 16.00 terecht om koekjes van eigen deeg te bakken.

Auteur

ggeersing