Werken als een monnik in museum Aduard

ADUARD

Het kloostermuseum in Aduard gaat kloostermoppen maken. Voor groepen scholieren, kinderen, BSO’s, families, teams en wie maar wil, biedt het museum in Aduard de mogelijkheid om zelf te ervaren hoe een oeroud ambachtelijk proces werkt.

Als er iets kenmerkend is voor onze mooie middeleeuwse Groninger kerken en borgen zijn het wel die opvallende grote bakstenen die kloostermop genoemd worden. In heel veel muren van boerderijen en oude huizen vinden we ze nog. In het klooster Aduard werden tussen 1200 en 1600 op grote schaal deze bakstenen gemaakt. Om recht te doen aan dit stuk geschiedenis is er in de tuin van het museum een replica gemaakt van zo’n echte middeleeuwse steenoven. Die gaat dit jaar werken. Eind september wordt de oven gestookt, gedurende een bakproces van minimaal 60 uur wordt de klei gebakken tot steen. V oor het zover is moeten er stenen gevormd worden. Hiervoor is de hulp van het publiek nodig. Met voorbewerkte klei en een mal kan iedereen zijn eigen hoogst persoonlijk kloostermop maken. Dit is een leuke creatieve bezigheid. Bij uitstek geschikt voor een kinderfeestje, voor groep 8 leerlingen om een blijvende herinnering aan hun 'oude' school te maken, voor scholieren van alle leeftijden als geschiedenisles bij beleving, ook voor BSO’s is het een leuke zomeractiviteit. Uit ervaring blijkt dat ook volwassenen het heerlijk vinden om met de goed afwasbare klei te werken. Enthousiaste gidsen staan klaar om het proces in goede banen te leiden. Werken in een proces als een middeleeuwer vergroot het respect voor wat men in vroeger tijden heeft gepresteerd. Meer informatie bij het kloostermuseum Aduard, www.kloostermuseumaduard.nl, telefoon 050 403 2109 of 050 403 1692

Auteur

ggeersing