Orgelconcert in Petruskerk Leens

LEENS

Organist Pieter van Dijk uit Alkmaar geeft zaterdagavond 28 mei een concert op het Leenster Hinsz-orgel.

Van Dijk is de vaste bespeler van het Hagerbeer/Schnitger-orgel in de Grote Laurenskerk in zijn woonplaats. Het grootste deel van Van Dijks concert behelst werk uit de Noord-Duitse school, waaronder composities van Dieterich Buxtehude en de Hamburger organisten Heinrich Scheidemann en Matthias Weckmann. Van J.S. Bach klinken onder meer de vierde triosonate. De zes triosonates voor orgel – veeleisend voor de uitvoerder, maar wonderschoon – werden door Bach gecomponeerd als oefenmateriaal voor zijn oudste zoon Wilhelm Friedemann. Met Bachs Fantasie und Fuge c-moll, met zijn melancholische Fantasie, sluit Van Dijk af. De aanvang van het concert is 20.00 uur.

Auteur

ggeersing