Genieten van pinksterfeesten in Zoutkamp

ZOUTKAMP

Zoutkamp kan terugzien op een prima vierdaags pinksterfeest. Dit traditionele visserijfeest wordt voor zover bekend al gevierd vanaf de 16e eeuw.

De hele Zoutkamper vloot lag fraai gepavoiseerd in de binnenhaven. Er was van alles te beleven; kermis, live muziek in de café’s en haven, markten, demonstraties, wedstrijden en spellen die betrekking hadden op de visserij. Tweede pinksterdag werd weer Vlaggetjesdag gevierd. Er was een grote braderie en dit alles was goed voor duizenden bezoekers. Ook werd het Koninginneschip (het mooist verzorgde schip) gekozen. Naar goed gebruik voer de vloot uit om de Garnalenkoningin op te halen en te begeleiden. De rest van de schepen begeleidde de intocht van de prijswinnaar (het Koninginneschip). Honderden mensen voeren mee om de gekroonde vrouw op het Lauwersmeer te spotten. (Foto's JBP.)

Auteur

ggeersing