Groningen in touw tijdens Landelijke Opschoondag

LEEK

Vrijwilligers gaan zaterdag 19 maart, de Landelijke Opschoondag, weer massaal de straat op voor een grote voorjaarsschoonmaak. Want van schone buurten, bermen en bossen wordt iedereen blij, zo blijkt ook uit onderzoek van Gemeente.nu.

Bovendien blijkt uit dit onderzoek dat de ergernissen-top 3 bestaat uit hondenpoep, vuurwerk en zwerfvuil. Dit jaar zijn er voorlopig landelijk meer dan 1.200 opruimacties aangemeld, ongeveer gelijk aan vorig jaar toen uiteindelijk zo’n 95.000 Supporters van Schoon meededen. Opvallend dit jaar: steeds meer kinderen ontplooien hun eigen initiatieven en inspireren hiermee hun ouders en buurtgenoten. In de provincie Groningen staan er tot op heden 60 initiatieven op de rol. Hiermee leggen buurtbewoners, gemeenten en bedrijven een frisse basis voor een schone leefomgeving.

Blije buren

Burgers die alleen maar klagen? Niet volgens Gemeente.nu. Onderzoek dat werd uitgevoerd door I&O Research laat zien dat buurtbewoners juist ook veel positiefs te melden hebben. Echt vrolijk worden mensen van leuke winkels, bewoners die rekening met elkaar houden en dat mensen elkaar groeten in het voorbijgaan. Schone straten krijgen een negende plaats. In de Top 10 van ergernissen staat zwerfafval hoog: op de derde plaats na hondenpoep en het afsteken van vuurwerk. Daarmee ergeren mensen zich er aanzienlijk meer aan dan aan asociale bewoners (plaats 4), inbraken (op 7) en geluidsoverlast (10). Kortom: een schone buurt een belangrijke basis voor blije bewoners. En de Landelijke Opschoondag is jaarlijks het moment om daar samen mee aan de slag te gaan. Aanmelden van initiatieven is nog mogelijk op www.supportervanschoon.nl.

Auteur

ggeersing