NL Doet: voorjaarsschoonmaak in molen Fortuna

NOORDHORN

Zaterdag is een aantal extra vrijwilligers uit Noordhorn, Zuidhorn en zelfs Grootegast aan het werk geweest om molen Fortuna gereed te maken voor de ontvangst van hopelijk weer veel bezoekers.

De werkzaamheden betroffen onder andere het weer soepel en veilig laten draaien van de kap en de raderen. De kruiring is met reuzel ingesmeerd en de kammen van de bovenste raderen zijn in de bijenwas gezet. De molen kan nu weer gemakkelijker in de wind gedraaid worden (kruien) en soepel draaien, waardoor er sneller gemalen kan worden. Het smeren gebeurt ook ter vermijding van breuk, die kan ontstaan als er teveel wrijving is tussen de houten kammen en spijlen van de in elkaar grijpende raderen. Verder is op de vele zolders strijd gevoerd tegen de spinnenwebben, (meel-)stof en andere ongerechtigheden. Ook het uitzicht door de ramen over de omgeving is door de schoonmaakbeurt hersteld. Bij de tentoonstelling over de 'Schansenkrijg in het Westerkwartier' en is de verlichting nu ook gereed en binnenkort is daar ook de documentaire over de Slag bij Noordhorn- nagespeeld in 2015-op TV-scherm te zien. Het doel van de actie-dag is dus bereikt en het publiek kan komen.

Vrijwilligerswerk

De vrijwilligers vonden de molen erg indrukwekkend en komen zeker nog eens om dit industrieel erfgoed in werking te zien. Eén van de klussers wil zo nodig nog wel eens een handje meehelpen. Daar zijn de vrijwillig molenaars van de Fortuna vanzelfsprekend erg blij mee. Op een molen is altijd wat te doen, dus meer mensen hoe lichter werk. Zelf de molen in werking zien kan vanaf nu tot november (vrijwel) elke zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur, als de vlag uithangt of op afspraak. De Fortuna is dan open voor bezoekers, die naar wens een korte of langere uitleg krijgen. Maar ook (alleen) een kijkje nemen vanaf de stelling over de omgeving is de moeite waard. Voor meer informatie: http://www.molenfortuna.nl.

Auteur

ggeersing