Neil Young Festival Zuidhorn naar eerste lustrum

ZUIDHORN

Het Neil Young Festival is zaterdag 9 april voor het vijfde jaar in Zuidhorn. Het is de enige Neil Young fandag in o.a. Nederland en Duitsland.

Bezoekers komen jaarlijks uit o.a. Canada, USA, Ierland, Zweden, Duitsland, België en uiteraard Nederland. Het festival is ontstaan na het opheffen van de Neil Young fanclub uit het Zuiden van het land, waar de organisatoren Arnold Wegman uit Zuidhorn en Carolien Hartog zelf jaren lid van waren.

Passie

"Er blijkt nog altijd veel behoefte aan een gezellig Neil Young festival voor fans. We kiezen bewust voor kleinschaligheid en kwaliteit. Omdat saamhorigheid en passie van zowel bezoekers als muzikanten boven alles gaat, laten we maximaal 270 bezoekers toe", vertelt Wegman. Er zijn nu al vele bezoekers die willen jammen, er is dan ook extra tijd vrij gemaakt voor jamsessies. We zijn acht jaar geleden bij ons in huis begonnen met drie Neil coverbands en 90 Neil fans in huis, dat was supergezellig, maar erg vol. De laatste vijf jaar organiseer ik de dag met Carolien Hartog, vriendin en Neil fan uit Limburg die me helpt in hotel In 't Holt."

Concerten

Het festival omvat zes live concerten, vier op het hoofdpodium boven en een aantal o.a. jam- en solosessies beneden. "Het is géén commercieel gebeuren, de kosten voor de bands licht/geluid moeten er weer uit komen door de bezoekers. We doen dit niet voor winst, wat eventueel over blijft komt in de pot voor de Neil dag in 2017", aldus Wegman. Het festival is geliefd vanwege de sfeer. Met andere muziekliefhebbers kletsen, verhalen van een bekende auteur van CSN&Y boeken (Luus van Diggelen), kraampjes met Neil Young gerelateerde items, kunstschilder Theo Reijnders die blues-rock grootheden schildert, samen met Neil Young op de foto als bandlid d.m..v. een green screen, BBQ en natuurlijk dansen. Meejammen met een samengestelde gelegenheidsband of solo/duo optreden in de pauzes kan ook, wel zelf gitaar of ander instrument meenemen en vooraf opgeven. Het festival is van 13.00 tot ongeveer 24.00 uur in Hotel in’t Holt.

Auteur

ggeersing