Erik Karsemeijer met 'Inner Charms' in ’t Waarhuis

ADUARDERZIJL

Erik Karsemeijer komt op zondag 6 maart naar ’t Waarhuis, waar hij een ‘boventoonconcert’ geeft dat van hem de titel 'Inner Charms' heeft gekregen.

Tijdens de vertolking door Karsemeijer, begeeft de bezoeker zich als het ware als een ‘reiziger’ op de klanken, die hij aan de Tibetaanse klankschalen en diverse snaarinstrumenten weet te ontlenen. Het concert krijgt daarnaast een bijzondere dimensie door de bespeling van Chinese gongs en door de boventoonzang door Karsemeijer. Beide elementen, die niet los van elkaar kunnen worden gezien, zorgen voor een verfijnde klankbeleving. Tijdens dat ‘boventoonzingen’ een zangvorm, die verwant is aan het Gregoriaans, ervaart men de klank van de stem, alsof deze uit meerdere lagen is opgebouwd. Maar het bijzondere van een ‘boventoonconcert’ is toch wel dat het om een ‘voelbare klankbeleving’ gaat voor lichaam en geest. Het gaat daarbij dus niet alleen om luisteren en horen.

Gong

Erik Karsemeijer heeft een klassieke achtergrond, van waaruit hij een liefde ontwikkelde voor verschillende instrumenten en voor andere culturen. Naast de bespeling van de al genoemde instrumenten als klankschalen en gongs, schoolde hij zich in de boventoonzang, waarin hij zich uiteindelijk ontplooide als een ‘Musicus in Meditatie’. Bezoekers ervaren een concert door Karsemeijer vaak als een imaginaire reis door innerlijke landschappen, waarbij de stem wordt omlijst door boventoonrijke klanken, waarbij intuïtieve liederen in een fictieve taal ontstaan. Naast het bespelen van Tibetaanse en Nepalese klankschalen, bespeelt Karsemeijer de Indiase Tanpura, de shrutibox en andere exotische instrumenten. Reserveren voor dit concert, dat om 15.00 uur begint, kan digitaal: info@waarhuis.nl of telefonisch: 0594 621 884.

Auteur

ggeersing