KAB in Zuidhorn: Muziek zonder opsmuk

ZUIDHORN

Het is alweer ruim acht jaar geleden dat de Bill Baboon Wisselband debuteerde. Inmiddels zijn vele jongens en meisjes uit de wijde omgeving van Zuidhorn door dit bandje niet alleen in aanraking gekomen met muziek, maar ook met het podium.

Jarenlang fungeerde de Wisselband als voorprogramma in Hotel in 't Holt, maar in september verhuisde de band naar buurtcentrum Avalon. Muziekleraar Wim Venema wil het iets anders aanpakken zodat aandacht en energie vooral naar de leerlingen gaan, en niet naar het organiseren, slepen met apparatuur en faciliteren van de hoofdact. Nu staat de Wisselband centraal op de maandelijkse Koopavondblues (KAB). "Er kan op de KAB eerst samen gegeten worden, dan volgt er twee uur unieke live muziek met de Wisselband. De bezettingen wisselen nogal en er wordt flink geïmproviseerd en gesoleerd. De nadruk ligt op samen spelen en niet zozeer op het resultaat. Ook is er ruimte voor gastoptredens. Zo speelden twee heren (60+ en 70+) mondharmonica en saxofoon met de band en een tante van één van de leerlingen maakte onlangs haar zangdebuut in de Wisselband", laat Wim Venema weten.

Laagdrempelig

"De KAB is zo verworden tot een laagdrempelige muzikale ontmoetingsplaats voor jong en oud; kinderen en ouderen delen het podium, ouders ontmoeten elkaar en vriendjes en vriendinnetjes komen ook kijken. Ook belangrijk is dat de oudere leerlingen de jongere helpen, wat voor beide partijen leuk en leerzaam is. Het vergt van ieder wat geduld, inzet en improvisatie, maar zoals een gepensioneerde gastmuzikant het na een avond in Avalon verwoordde: 'Zo zie je maar weer dat muziek verbroedert en geen leeftijdsverschil kent. Het was gewoon genieten van!'", aldus Venema. De eerstvolgende KAB is 18 maart vanaf 19.00 uur (eten vanaf 18.00 uur; vooraf graag aanmelden via: bill-baboon@hotmail.com). De toegang op de Koopavondblues in buurtcentrum Avalon is als vanouds gratis.

Auteur

ggeersing