Tocht om de Noord start ook in Zoutkamp

ZOUTKAMP

Wandelfestival Tocht om de Noord is een culturele ontdekkingstocht, waarbij de wandelaar letterlijk Groningen van binnenuit ontdekt: dwars door kerken, boerderijen, molens, musea, borgen; voordeur in, achterdeur weer uit.

De belangstelling is groot. Het afgelopen jaar waren er bijna 8000 aanmeldingen en slechts plek voor 5.000 deelnemers. Veel dorpsbelangen en andere verenigingen helpen mee in de organisatie van Tocht om de Noord 2016. De organisatie van TodN 2016 kan alle hulp gebruiken om de route letterlijk en figuurlijk in goede banen te leiden. Wie graag betrokken wil worden bij (de promotie van) uw dorp en Tocht om de Noord, kan zich aanmelden via info@tochtomdenoord.nl. Geen enkele editie van Tocht om de Noord is hetzelfde, alles is anders. Ieder jaar wordt van thema, activiteiten route en dorpen gewisseld. Vorig jaar stond het geluid (van Groningen) centraal, dit jaar is het thema proeven. Dit jaar wordt Groningen letterlijk en figuurlijk op de proef gesteld. De wandelaar krijgt daarbij een eigen rol. Afgelopen jaar was dat: de wandelaar als pelgrim, het komende jaar wordt dat: de wandelaar als fijnproever. Hij gaat in 2016 niet alleen het landschap proeven, maar volgt ook de route proefondervindelijk. Vorig jaar hadden we op iedere kruising een geluidsbron geplaatst. Komend jaar staat op elke kruising een proefopstelling. We willen hierin graag de hulp van de doorkomstplaatsen, de dorpen die op de TodN route liggen. Want behalve de wandelaars zijn ook de dorpen actieve deelnemers met een eigen rol. Zij worden in 2016 de proeftuinen van Groningen.’

Hunze

De rode draad in de Tocht om de Noord is dit jaar blauw, naar het water van rivier de Hunze die voor de route gevolgd wordt. Vroeger kronkelde deze rivier door de provincie, maar inmiddels is de Hunze deels gekanaliseerd. Het Groninger landschap is nu druk bezig met het herstellen van de oude loop van de Hunze, waarmee ook de ‘oude’ flora en fauna terugkeert. Dorpen (en wijken) waar de Tocht om de Noord doorheen gaat zijn op 24 september: Noordlaren, Onnen, Haren, Waterhuizen, Euvelgunne, Ulgersmaborg, Hunze, Noorderhoogebrug en op 25 september: Wierumerschouw, Oostum, Garnwerd, Winsum, Schouwerzijl, Warfhuizen, Nijhoezen, Zuurdijk, Houwerzijl, Zoutkamp. Startplaatsen zijn Groningen (dag 1) en Zoutkamp (dag 2), afstand: 80 kilometer in twee dagen, of 15, 25, 40 km op één of twee dagen. Voor meer informatie: www.tochtomdenoord.nl.

Auteur

ggeersing