Audrey Bolder speelt 'Bep, dochter van Rietveld' in Zuidhorn

ZUIDHORN

Zaterdag 13 februari is in Cultureel Centrum Zuidhorn de theatervoorstelling 'Bep, dochter van Rietveld' te zien. Actrice Audrey Bolder ontrafelt in deze muzikale, gemonteerde solovoorstelling de familiegeheimen van Utrechts bekendste architect, vanuit het perspectief van zijn oudste dochter Bep.

De regie is in handen van Titus Tiel Groenestege (o.a. Orkater en het Het Zuidelijk Toneel) de composities voor de voorstelling zijn van Willem Friede (vast lid van New Cool Collective, werkte samen met o.a. het Metropole Orkest, Pat Metheny en Chaka Kahn). Audrey Bolder is o.a. bekend van het cabaretduo Bolder & Plante, GTST en als regisseuse van het Groninger Studenten Cabaret Festival). Voor kaarten en meer informatie: www.cultureelcentrumzuidhorn.nl

Tegenstelling

Bep, dochter van Rietveld is een levendige, muzikale, gemonteerde voorstelling, waarin we het leven van de familie Rietveld zien door de ogen van dochter Bep. Actrice Audrey Bolder geeft een stem aan een bonte stoet personages die het leven van het gezin kleurden. De muziek van componist en arrangeur Willem Friede stuwt de voorstelling voort en voorziet van tegenkleur. De rode draad is de tegenstelling tussen vader en dochter, waarin grenzeloze ambitie staat tegenover onbaatzuchtige toewijding en waarbij de vraag ‘Welke offers zijn legitiem om je doel te bereiken en kunstenaar te zijn?’ een centrale rol heeft. Ruim een jaar geleden bezocht actrice en theatermaker Audrey Bolder een expositie over de Utrechtse meubelpontwerper en architect Gerrit Rietveld in het Centraal Museum in Utrecht. In een documentaire die daar werd vertoond kwam ook zijn oudste dochter Elisabeth Eskes-Rietveld (Bep, 1913 - 1999) aan het woord. Haar uitspraak “Hij heeft ons half in de steek gelaten”, over haar vader greep Bolder en prikkelde haar om in het leven van de nazaat van de Utrechtse kunstenaar te duiken. Zij zocht daarvoor contact met Martine Eskes, dochter van Bep en kwam veel te weten over haar intrigerende levensverhaal.

Jappenkamp

Bep was kunstenares en was in de leer bij Charley Toorop. Zij schilderde haar hele leven, ook toen zij gevangen zat in het Jappenkamp in Nederlands-Indië, waar zij schilderde om te kunnen overleven en bleef dat tot op hoge leeftijd doen. Anders dan haar vader, die van mening was dat zijn werkende leven boven zijn gezinsleven ging en dat kinderen zichzelf dienden op te voeden, heeft Bep nooit bekendheid gezocht en was een toegewijd moeder. Ze koos ervoor op de achtergrond te blijven en in plaats van haar doeken te verkopen, gaf ze ze weg. Haar werk is nooit gedocumenteerd en het is een raadsel hoe veel doeken haar oeuvre omvat.

Auteur

ggeersing