Peter Kerstkarel vertelt in Gerkesklooster

GERKESKLOOSTER

Peter Karstkarel komt vrijdag 26 februari om 20.00 uur naar de hervormde kerk van Gerkesklooster voor een lezing over zijn vorig jaar verschenen boek ‘Dag, mijn lieve moeder’.

Het is een boek over de grafcultuur in Friesland. De titel voor het boek kreeg hij als het ware in de schoot geworpen toen hij samen met zijn vrouw een bezoek bracht aan het kerkhofje van Brongerga bij Heerenveen. Ze zagen daar een kleine grafsteen waarop in eenvoudige letters was te lezen ‘Dag, mijn lieve moeder’. Beide waren bij de aanblik hiervan diep ontroerd.

Zerkje

Het zerkje gaf geen naam en geen datum prijs; het was een graf voor elke moeder en van alle leeftijden. Peter Karstkarel en zijn vrouw Klaske zijn de laatste jaren in kerken, op kerkhoven en begraafplaatsen bij veel doden op bezoek geweest. Honderden kerken en alle ruim 480 kerkhoven en begraafplaatsen in Friesland zijn door hen bezocht. Samen op zoek naar de grafcultuur: de bijzondere oude zerken, de epitafen, rouwkassen en rouwborden in de kerken. "Daar konden we met droge ogen naar kijken, maar wel vol bewondering", aldus de schrijver. In zijn lezing veel plaatjes van Kollumerland, Achtkarspelen en vooral Gerkesklooster. Aanmelding is gewenst, entree en koffie vijf euro. Info en reservering: Rineke Douma tel. 0512 – 351576 / email: bahimi80@tiscali.nl of Giny Luimstra tel. 0512 – 351907/ email: r.luimstra@chello.nl

Auteur

ggeersing