Culturele Zondag over het alzheimermysterie

LEEGKERK

Onderzoeker Wiesje van der Flier werkt aan een toekomst waar genezing of misschien zelfs preventie van alzheimer mogelijk is. Ze vertelt hierover zondagmiddag 7 februari om 15.30 uur in de kerk van Leegkerk.

Alzheimer vormt dé uitdaging in de gezondheidszorg van deze eeuw. Alleen al in Nederland zijn er zo'n 250.000 mensen met deze ziekte, een aantal dat binnen enkele decennia zal verdubbelen. Toch weten we weinig over alzheimer, en is er ook nog geen geneesmiddel. Onderzoekers Wiesje van der Flier en Philip Scheltens laten in het boek Het alzheimermysterie zien wat de ziekte inhoudt, wat het verschil is met dementie, hoe het te behandelen is en wat je kunt doen om het te voorkomen. De auteurs zijn beiden verbonden aan het VUmc Alzheimercentrum en proberen met dit boek de lezer wegwijs te maken in de wereld van Alzheimer.

Subsidie

Prof. dr. Wiesje van der Flier (1975) is hoofd wetenschappelijk onderzoek van het Alzheimercentrum aan het VUmc en werd in 2014 benoemd tot hoogleraar ‘determinanten van cognitieve achteruitgang en dementie’. Zij ontving voor haar onderzoeksgroep een grote subsidie om de allereerste verschijnselen van de ziekte van Alzheimer in kaart te brengen, nog vóórdat klinische verschijnselen zich daadwerkelijk voordoen. Voor het vierde jaar organiseren Bijzondere Locaties Groningen en De Culturele Onderneming culturele zondagmiddagen in de middeleeuwse kerk van Leegkerk, aan de rand van de stad Groningen. Tijdens deze Culturele Zondagen komen zeer uiteenlopende onderwerpen aan bod. Gasten die eerder in Leegkerk waren zijn onder andere Auke Hulst, Wim Brands, Ellen Deckwitz, Meindert Talma, Miranda van Kralingen, Frank Westerman en Mathijs Deen. De andere gasten in 2016 zijn Griet Op de Beeck, Lucette van den Berg, Caspar Janssen, Annegreet van Bergen en Hans Renner.

Kerk

De middeleeuwse kerk van Leegkerk ligt aan de rand van Groningen, achter de wijk Gravenburg. De kerk is in 2013 verbouwd naar een ontwerp van awg architecten uit Antwerpen. In de kerk is een bijzondere goudkleurige kubus geplaatst, met daarin diverse moderne voorzieningen. Entree 7,50 euro, kaarten zijn verkrijgbaar op de website www.blgroningen.nl/agenda. Kaarten zijn ook te koop bij boekhandel Godert Walter (Oude Ebbingestraat 53) en boekhandel Van der Velde (Akerkhof 45-47).

Auteur

ggeersing