Projectkoor bij Evensong in Liudgerkerk Niekerk

NIEKERK

In de Liudgerkerk wordt zondagavond 17 januari een Evensong gehouden. Een aantal enthousiaste zangers uit Niekerk en Oldekerk is speciaal hiervoor in het afgelopen jaar een aantal keren samengekomen.

Ze vormen een projectkoor, dat passende muziek voor een Evensong instudeert. Tijdens de dienst worden werken van uiteenlopende componisten gezongen. De 4- of 5 stemmige liederen worden ondersteund door klanken van het prachtige orgel dat dateert uit 1894 en werd gebouwd door P. van Oeckelen. Evensong (of Choral Evensong) is de naam van een dienst in de late middag of avond waarbij het grootste deel van de dienst gezongen wordt. De Evensong is afkomstig uit de Anglicaanse Kerk en andere kerken in de anglicaanse traditie, maar raakt tegenwoordig ook steeds meer in Nederland in zwang.

Stijlen

Opmerkelijk aan een Choral Evensong is de combinatie van een ingetogen gebedsdienst met een veelvoud aan (soms uitbundige) muzikale vormen en stijlen. Het is de combinatie van stijlvolle uitgevoerde (koor)muziek, ingebed in een eeuwenoud ritueel dat een Choral Evensong zo bijzonder maakt. In veel plaatsen in Engeland worden al 500 jaar lang, iedere dag Evensongs gehouden. De aanvang is om 19.00 uur, de toegang is vrij.

Auteur

ggeersing