Poëzie in Leegkerk: Saskia Stehouwer en Jane Leusink

LEEGKERK

Voor het vierde jaar organiseren Bijzondere Locaties Groningen en De Culturele Onderneming culturele zondagmiddagen in de middeleeuwse kerk van Leegkerk, aan de rand van de stad Groningen.

Tijdens deze Culturele Zondagen komen zeer uiteenlopende onderwerpen aan bod. Zondag 31 januari staat in het teken van poëzie: Saskia Stehouwer en Jane Leusink dragen voor uit eigen werk. Ook gaan ze met elkaar in gesprek over poëzie in het algemeen en hun eigen gedichten in het bijzonder. Saskia Stehouwer (1975) studeerde Nederlands en Engels aan de Universiteit van Amsterdam. Ze werkte ruim tien jaar als redacteur en projectleider bij SAVUSA, het Zuid-Afrika instituut van de Vrije Universiteit. Haar gedicht Glimp haalde de top-20 van de Türing Nationale Gedichtenprijs 2012 en diverse van haar gedichten werden gepubliceerd in tijdschriften en bloemlezingen. In oktober 2014 verscheen haar debuutbundel Wachtkamers, die bekroond werd met de C. Buddingh'-prijs 2015.

Dichter

Jane Leusink (1949) is dichter, docent aan de Schrijversvakschool Groningen en recensent poëzie voor het literaire weblog Tzum. Ze heeft Nederlandse Taal- en Letterkunde gestudeerd en ontving in 2003 de C. Buddingh’-prijs voor haar debuut Mos en gladde paadjes. Van haar hand verschenen de bundels Erato, Er is weinig aan de lente veranderd en Tot alles goed strak staat. In oktober verscheen Een grazende streep in de lucht. In 1999 verscheen het kook-, lees- en kijkboek Koken op het Hogeland, dat in datzelfde jaar een van de Best Verzorgde Boeken werd. Leusink is werkzaam geweest aan het Spinoza-lyceum te Amsterdam en aan de faculteit Cultuurwetenschappen van de Open Universiteit in Groningen, Emmen en Utrecht.

Culturele zondagen

Bijzondere Locaties Groningen en De Culturele Onderneming organiseren het hele jaar culturele zondagmiddagen in de kerk van Leegkerk. Tijdens deze middagen komen zeer uiteenlopende onderwerpen aan bod. Gasten die eerder in Leegkerk waren zijn onder andere Auke Hulst, Wim Brands, Ellen Deckwitz, Meindert Talma, Miranda van Kralingen, Frank Westerman en Mathijs Deen. De gasten in 2016 zijn Griet Op de Beeck, Wiesje van der Flier, Lucette van den Berg, Caspar Janssen, Annegreet van Bergen en Hans Renner. De middeleeuwse kerk van Leegkerk ligt aan de rand van Groningen, achter de wijk Gravenburg. De kerk is in 2013 verbouwd naar een ontwerp van awg architecten uit Antwerpen. In de kerk is een bijzondere goudkleurige kubus geplaatst, met daarin diverse moderne voorzieningen. Aanvang 15.30 uur (deuren open: 15.00 uur), entree 7,50 euro. Kaarten zijn online verkrijgbaar op www.blgroningen.nl/agenda.

Auteur

ggeersing