Dubbelconcert OIIO en Town of Saints op Roodehaan

WARFHUIZEN

Op Roodehaan is er zaterdag 7 januari is er een dubbel 'bord op schoot concert' met OIIO en Town of Saints.

Sporadisch ontsporende popliedjes vol akoestische klanken, meerstemmige zang en exotische samba-percussie: de Nijmeegse formatie OIIO maakt dromerige indie-folk die sporadisch dreigt te ontsporen in psychedelische geluidslandschappen. Op 10 september bracht de band in eigen beheer een speciale akoestische EP uit, dit najaar speelt OIIO op het rondreizend festival de Popronde. Hanteerde OIIO op de eerdere platen Open en It’s Still There af en toe een noisy gitaar of uitwaaierende synthesizers, voor de EP (All There Was) To Do verkent de Nijmeegse indiefolkband een ongebruikelijk en louter akoestisch instrumentarium. Dat behelst meer dan alleen akoestische gitaren. Ook een Indiaas harmonium, een tweedehands kinderpiano’tje, samba-percussie, glockenspiel, banjo en ukelele worden regelmatig beroerd. Ondanks het experiment staat altijd de schoonheid van het liedje voorop. Daarmee verraadt OIIO niet alleen een voorliefde voor hedendaagse experimentele folkbands uit de VS, maar ook voor Britse pop van Noel Gallagher en Richard Ashcroft. Na te debuteren op festival de-Affaire in 2009 speelde de groep met gelijkgestemden uit binnen- en buitenland, waaronder Okieson, Bowerbirds (VS), Megafaun (VS), The Black Atlantic en Sons of Noel and Adrian (UK). Begin 2010 bracht OIIO de debuutplaat Open uit, die in de Ooij is opgenomen met Sebastiaan van Bijlevelt (Okieson). Onder de noemer It’s Still There begon de band vervolgens met het maandelijks opnemen en online uitbrengen van zolderkamerdemo’s van nieuwe nummers. Het resultaat hiervan is begin 2011 gebundeld op een cd. Vervolgens bracht OIIO in de herfst de bundeling akoestische nummers (All There Was) To Do uit. Met deze drie platen onder de arm zal OIIO dit najaar een spannende verzameling liedjes naar de Popronde brengen, met even vaak akoestische gitaren en harmonium als elektrische gitaren en uitwaaierende synthesizers. Town of Saints Town of Saints is een akoestische folk/punkband uit Groningen onstaan uit de band Stain on Teflon.Town of Saints bestaat uit de Groningse zanger/gitarist Harmen Ridderbos en de Finse violiste Heta Salkolahti. De band is een voortvloeisel van het straatmuzikantenproject Stain on Teflon, waar Heta al eerder met Harmen samenspeelde. De band combineert melodieën die aan Ierse en Schotse folk doen denken op een moderne manier met sterke songs en opzwepende punk. Het duo staat bekend om hun energieke optredens, waarbij er een actieve rol voor het publiek is weggelegd. Dat ze een publiek extatisch kunnen krijgen hebben ze zowel bewezen tijdens een aantal intieme huiskamerconcerten als op een aantal festivals, zoals Melodica Berlijn en Prilpop. Vaak spelen live ook nog artiesten van andere bands mee, zoals Teake Damstra (voorheen Stain on Teflon), Anne de Vries (Mr. Richard) en Sietse Ros (An Ear to the Sky). Aanvang concert 21.00 Keuken open 18.00 Entree 10 euro, studenten 7.50, Bord op schoot 9,50.

Auteur

ggeersing