Tiende Ladakh Festival in Zuidhorn

ZUIDHORN

De Dutch Foundation for Ladakhi Nuns Ladakh Festival houdt zondag 23 oktober in de RK Sint Jozef kerk het tiende Ladakh Festival. Vanaf 2003 organiseert de Dutch Foundation for Ladakhi Nuns, opgericht door Marlies Bosch (Briltil) jaarlijks Ladakh Festivals. Deze geven informatie in woord en beeld over het leven van Tibetaans Boeddhistische nonnen in Ladakh, het prachtige gebied tussen Tibet en Pakistan. Sindsdien ‘reist' het Ladakh Festival door Nederland: van Briltil, naar Breda, Middelburg, Nijmegen, Haarlem, Aldtjerk en nu naar Zuidhorn.

Het leven van de Tibetaans Boeddhistische nonnen in Ladakh kent zijn weerga niet in de Boeddhistische leefgemeenschap in dit hoog gelegen land in de Himalaya. Eens behoorde het tot Tibet, nu is het een deel van India, maar de cultuur en gebruiken zijn door de eeuwen heen aardig in tact gebleven. Dat het land vele monniken kent, die in prachtige antieke kloosters wonen, is algemeen bekend. Sinds 2003 is er veel veranderd voor de nonnen in deze regio: er is een klooster voor de oudere generatie gebouwd, waarbij een klein guesthouse voor hun inkomen zorgt. Nonnenkloosters vragen regelmatig bij de DFLN subsidies aan om educatieve projecten uit te voeren. Zo is op dit moment de allereerste groep jonge nonnen bezig met een opleiding om de bekende zandmandala's te maken, tot nu voorbehouden aan monniken. Nonnen werden opgeleid tot Tibetaanse artsen (amchis) en de jonge generatie wil weten hoe je met een computer moet omgaan. Op het programma staan vanaf 12.30 uur o.a. een powerpoint presentatie over het leven en werk van de nonnen, Jeroen Gigengack geeft een workshop mantra-zingen, Heike Meyers een workshop Lu Jong, Tibetaanse helende yoga, er worden films over Ladakh vertoond en Aniek Jaartsveld, die jaarlijks vele maanden in Ladakh actief is als de vrijwilligers coördinator, vertelt over het werk dat er verricht kan worden. Het festival wordt geopend door Siepie de Jong, voorzitter van Oiko Credit Nederland (en oud-burgemeester van Leek) en afgesloten met een viergangen benefietdiner. Entree: € 7,50, benefiet viergangen diner: € 27,50 (graag opgave via: info@ladakhnuns.com of 0594 507407). Meer informatie: www.ladakhnuns.com

Auteur

ggeersing