Sportfokkers Aduard: jongdieren gekeurd

NOORDHORN

De Aduarder Sportfokkers hebben zaterdag hun jaarlijkse jongdierendag voor kippen en konijnen gehouden.

De dag werd gehouden bij Tuincentrum Frank Meester te Noordhorn. De konijnen werden gekeurd door R.H. Meijer uit Roden, terwijl H. Brinkman uit Twijzel de hoenders en de dwerghoenders voor zijn rekening nam. Publiek kon vragen aan de fokkers en de keurmeesters stellen. Hier werd veel gebruik van gemaakt. Diverse kippen en konijnen werden aan de kritische blik van de jury onderworpen. Bij de hoenders en dwerghoenders waren nog niet alle dieren even goed uitgegroeid, maar de keurmeester was erg te spreken over de hoge kwaliteit. Constanter en koudere weersomstandigheden zijn vaak beter voor de ontwikkeling van de dieren. Het nattere weer komt de dieren vaak niet ten goede. De fokkers gaan ervan uit dat de dieren in de loop van de komende maanden wel verder hun juiste verenpak of pels krijgen; zodat ze dan weer op volle sterkte aan de tentoonstellingen mee kunnen doen. Bij de grote hoenders werd een geel-wit gezoomde Wyandotte van S. Hogewerf en zoon uit Aduard/Niekerk kampioen. Mooiste haan en hen werden goud-zwart gezoomde Wyandottes van dezelfde fokkers. Ook bij de dwerghoenders ging de kampioenstitel naar een geel-wit gezoomde Wyandotte van de heren Hogewerf. Mooiste haan werd hier een Modern Engelse Vechtkriel, patrijs van E.W. Zwama uit Doezum. Mooiste hen werd een Wyandotte kriel, wit-zwart columbia van Jakob Moes uit Noordhorn. Jakob won met deze hen ook de eerste prijs bij de jeugdleden. Bij de konijnen won een Kleurdwerg, bruin zilvervos, van J.E. Wolters uit Feerwerd. Op één na mooiste werd een konijngrijze Kleurdwerg van H. Zwakenberg uit Sauwerd. In het kader van Werelddierendag was er ook een vrije verkoop klasse ingericht en aan het eind van de dag was er toch een aantal dieren van eigenaar gewisseld. Daarnaast waren er natuurlijk heel wat adres en telefoongegevens uitgewisseld. De komende maanden zullen diverse leden van de vereniging hun dieren ook weer showen op de tentoonstellingen in het Noorden. De eerste shows vinden de komende weken plaats o.a. in Grootegast en Grijpskerk.

Auteur

redacteur