Geke's Tiental in Grootegast: concert in kerk

GROOTEGAST

De werkgroep korenavond houdt zondagavond 9 oktober weer een zangavond. Deze keer zal er medewerking worden verleend door Geke's Tiental uit Urk.

Geke van der Sloot richtte in 1980 een kinderkoor op en ze ging zelf op zangles. Ook ging ze naar de PABO, want werken met kinderen was haar ideaal. Ze leerde hoe ze kinderen kon leren lezen en schrijven en ze deed zelf de ontdekking, dat je kinderen ook kunt leren hoe ze hun stem moeten gebruiken. Deze wetenschap fascineerde haar zo, dat ze haar eigen methode voor het geven van zangonderwijs aan kinderen ontwikkelde. Als men in ons beschaafde land een zangcultuur in stand wil houden, zal men meer ernst moeten maken met het geven van zangonderwijs op de basisschool. Dat is haar vaste overtuiging. Gedreven door haar pedagogische ideaal maakte ze van haar zangkoor een zangschool. De school is toegankelijk voor leergierige jongens en meisjes van zes tot twaalf jaar. Er is plaats voor maximaal twintig leerlingen. Tien gevorderde leerlingen vormen het schoolkoor. Het verschil tussen een zangkoor en een zangschool is groot. Besteedt een koordirigent één avond per week aan zijn koor, bij Geke moeten de leerlingen de avonden per week beschikbaar zijn. Zij geeft de leerlingen individueel les en in groepen. Een arbeidsintensieve taak. Geke's Tiental heeft een geheel eigen repertoire, dat afwijkt van dat van traditionele kinderkoren. Er wordt daar opgetreden waar de christelijke identiteit van het koor wordt gerespecteerd. Als regel begeleidt de leidster bij een optreden zelf haar koor met haar gitaar. De muzikale avond in de Goede Herderkerk begint om 19.30 uur, de toegang is gratis.

Auteur

Monique Westra