Slotconcert van de herdenkingsconcerten Leens

LEENS

Ter gelegenheid van de herdenking van de 350e geboortedag van de Lüneburgse organist Georg Böhm (1661-1733) zijn in Noord-Groningen reeds concerten in Kantens en Zeerijp gegeven.

Komende zaterdag wordt de herdenking afgesloten in Leens op het prachtige Hinszorgel uit 1733 (toevallig ook het sterfjaar van de componist), 20.15 uur in de Petruskerk. Böhm was organist in de St. Johannis in Lüneburg, het orgel waar de broer van Prins Claus von Amsberg , Dietrich von Amsberg, het eerzame beroep van organist uitoefende. Prins Claus was ook groot orgelliefhebber. Hij is ook in Leens geweest. Zo maar opeens staat in het gastenboek een signature van Claus. Terug naar Böhm. Van deze componist worden door de beroemde Hamburgse organist Wolfgang Zerer zaterdagavond veel bekende en daarmee voor het gehoor gemakkelijk toegankelijke orgelwerken gespeeld. Afgelopen zaterdagavond was de Léon Berben concertgever in Leens. Een organist die door de internationale pers lovend is ontvangen en bekroond met vele internationale prijzen. In Leens was het concert in één woord fantastisch.

Auteur

Silvan Vijver