Struuntocht Lutjegast: tijdloos wandelvertier

LUTJEGAST

De Abel Tasman Struuntocht zit er weer op. De meer dan geslaagde wandel-zaterdag 17 september 2011 is geschiedenis en past daarmee in het thema ‘Strunen in de tijd'.

Het is ook een dag om niet te vergeten. In totaal liepen 4.000 wandelaars de tocht in en rond Lutjegast en genoten onderweg van een groot en gevarieerd aanbod aan kunst en cultuur. Start en finish waren in Lutjgast, daarna volgden Visvliet, Niekerk, Sebaldeburen, Grootegast en Doezum. Op talloze locaties was wat te beleven. Een middeleeuwse markt, het schip van Abel Tasman, en bij het vertrek een immense tijdmachine. En uiteraard veel muziek, waarbij de uitvoerders prachtig waren uitgedost. “Het was een fantastische dag, gelukkig bleef het ‘t grootste deel van de dag droog”, aldus Eelke Solle van de organisatie. De organiserende stichting is heel erg tevreden. “We hebben er van genoten, de reacties waren overwegend positief. Wat de deelnemers vooral mooi vonden? De startact, met de tijdmachine. Daar kregen ze meteen al een idee van ‘dit past bij het thema'. Tja, en er waren veel blaren en in Grootegast is nog een vrouw gevallen. Een bezoekster trouwens, geen deelneemster. Ze had een gebroken heup.” Een aantal wandelliefhebbers klaagde over het feit, dat routes langer waren dan de opgegeven 25 of 40 km. “Maar het was door ons van tevoren bekend gemaakt dat routes langer zijn, via de nieuwsbrief. Dat had men dus kunnen weten. Juist om die reden was er alternatief vervoer, in de vorm van bussen en een Jan Plezier. Als je dat gebruikt kom je aardig in de buurt. En bovendien, als mensen veel rondlopen op pleisterplaatsen, wordt de afstand langer. En dat zit niet in de route, dat rekenen wij niet mee”, legt het bestuurslid uit. De organisatie kreeg veel bedankjes, en een bloemetje van Dorpsbelangen Lutjegast. “We gaan uiteraard nog evalueren, maar pas als de euforie wat gezakt is… Het blijft eens in de vier jaar, zeker als je weet wat de organisatie met zich mee brengt. “ Solle is nook trots. “Dat het gelukt is, zeker met dank aan de 500 vrijwilligers. Dat enthousiasme, het meedenken, fantastisch…” (foto's Wino Giemann).

Auteur

Silvan Vijver